Gezilecek Yerler,Türkiye ve Yurt Dışı Gezi Mekanları ve Vize

Gezilecek yerler, Gezilmesi Gereken Yerler, fiyatlar ve ulaşım bilgileri sizlerle.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, Bizans imparatoru I. Justinianus tarafınca 532 senesinde yaptırılan 52 basamaklı taştan bir merdivenle inilen İstanbul’un en büyük sarnıcıdır.Bizans döneminde su deposu olarak kullanılmış ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

Sarnıç halk içinde Yerebatan Sarayı olarak da bilinmektedir.Bu bölgede eskiden bir Bazilika yer almasından dolayı Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir.

Yerebatan Sarnıcı Hakkında Bilgiler

Yerebatan Sarnıcı 100 bin ton su kapasitesi bulunuyor.Sarnıcın uzunluğu 140 m olup genişliği ise 70 m’dir.Toplamda 9.800 m2 alanı bulunan sarnıç, taştan yapılma olan 52 basamaklı bir merdivenle inilmektedir.336 tane mermer sütun bulunmaktadır.Sütunların büyük çoğunluğu silindir şeklindedir.Sütunların başlıkları değişik özelliklere haiz olup bir kısmında Corint üslubu bulunurken bir bölümüne ise Dor üslubunu yansıtmaktadır.Sarnıcın duvarları 4.80 m kalınlığındadır.Duvarları ve zemini tuğla ile döşenmiş olup Horasan harcı ilede kalınca bir biçimde sıvanmıştır.Bu harç yardımıyla sarnıç su geçirmemektedir.

Yerebatan Sarnıcı Tarihi

Bizans imparatoru I. Justinianus tarafınca 532 senesinde yapılmıştır.Sarayın ve bölgede yaşayanların su ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılmıştır.Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafınca 1453 senesinde fethinden sonrasında bir müddet daha kullanılmıştır.Topkapı sarayının bahçesinin su ihtiyacı yeniden bu sarnıçtan karşılanmıştır.Osmanlı zamanında durgun suyun temizlik açısından müsait olmadığı düşünüldüğünden şehirde Osmanlı tarafınca kurulan tesisler hemen sonra sarnıç kullanılmamıştır.

Yerebatan Sarnıcı Medusa Başı Heykeli

Medusa Heykeli, Roma sürecinin heykel sanatının mühim eserlerindendir.Medusa başı, efsanesiyle ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.Heykelin ne vakit sarnıca getirilmiş olduğu bilinmiyor.Araştırmacılar bu heykelin salt sütun kaidesi şu demek oluyor ki bir sütunun kare biçiminde altlığı olarak kullanılması amacıyla getirildiğini düşünmektedirler.Fakat Medusa Başının buraya yerleştirilmesindeki amacın değişik bulunduğunu düşünen görüşün savunduğuda bir efsane bulunmaktadır.

Medusa Başı Efsanesi

Medusa, Yunan mitolojisinde Gorgona şu demek oluyor ki korkulu dişi canavar olan üç kız kardeşten birisidir.Medusa hususi bir güce sahiptir.Kendisine bakanları taşa çevirmektedir.Eski dönemlerde korunması ihtiyaç duyulan yerlere Gorgona heykelleri konurdu.Yerebatan Sarnıcına da Medusa başı heykeli konulmasının sebebide bu yüzdendir.

Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücreti

Bilet Türü Ücret
Yetişkin : 15TL
Öğrenci : 5 TL
Yabancı : 30 TL

Yerebatan Sarnıcı giriş ücretleri üç farklı kategoride alınmaktadır.Yetişkin ziyaretçiler için 15 TL, öğrenci olanlardan 5 TL, ve yabancı ziyaretçilerden ise 30 TL ücret alınmaktadır.

Yerebatan Sarnıcı’nda Müze Kart Geçerli mi ?

Sarnıç Kültür Bakanlığı’nın bünyesinde hizmete aleni olmadığı için Müze Kart geçerli değildir.

Yerebatan Sarnıcı Nerede ?

Sarnıç, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde Sultanahmet semtinde yer almaktadır. Tarihi bir semtte olan sarnıç, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Meydanı şeklinde gezilecek yerlere yakındır.

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir ?

Yerebatan Sarnıcı’na gitmek için kullanabileceğiniz en mantıklı yol tramvay hattını kullanmak olacaktır. Kabataş-Zeytinburnu içinde çalışan tramvay hattı ile Sultanahmet durağına kadar geldiğinizde sarnıca yayan gitmeniz mümkündür.

Otobüsle gelecek olanlarsa Sultanahmet’e giden herhangi bir otobüsle sarnıca kadar gelebilirler. Ya da Kapalı Çarşı’ya kadar otobüsle gelip oradan 10-15 dakika yayan sarnıca ulaşabilirler. 

Şahsi aracı ile gelecek olanlar için sarnıcın bulunmuş olduğu nokta daha fazlaca yayalara ve tramvaya ayrılan bir alanda olduğundan İstanbul’a yabancı olanlar için birazcık zorlu bir yolculuğa niçin olabilir. Eminönü’ne kadar geldikten sonrasında Ayasofya yazılı tabelaları takip ederseniz sarnıca ulaşmanız da mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir