Gezilecek Yerler,Türkiye ve Yurt Dışı Gezi Mekanları ve Vize

Gezilecek yerler, Gezilmesi Gereken Yerler, fiyatlar ve ulaşım bilgileri sizlerle.

Topkapı Sarayı Gezi Rehberi

Topkapı Sarayı Gezi Rehberi

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethedilmesinden sonrasında 1460 senesinde yapımına başlanmış ve 1478 yıllında inşaası tamamlanmıştır. Yediyüz bin metrekarelik bir alana haiz Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed ile kullanımına başlanmış olup Sultan Abdülmecid dönemine kadar 400 sene süresince Osmanlı İmparatorluğunun yönetildiği yer olmuştur.Daha sonraları 19. çağ da Dolmabahçe Sarayı’na taşınılmasıyla ülkenin idaresi de bu sarayda yapılmıştır.

Topkapı Sarayı Gezi Rehberi

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgiler

Topkapı Sarayı, İstanbul’da inşa edilen en popüler zamanı yerlerden biridir. 1460 ve 1478 yılları içinde Fatih Sultan Mehmet tarafınca minik yarımadada bir tepenin üzerine, kuzeyde Haliç’e, güneyde Marmara Denizi’ne, şimal doğuda Boğaz’a hakim olan Anadolu yakasının da mükemmel manzaralarına haiz olan saray, deniz kıyısına Dolmabahçe Sarayı yapılana kadar, Osmanlı İmparatorluğu‘nun 15. ve 19. yüzyıllar arasındaki siyasal merkeziydi.

1453 senesinde İstanbul’un fethinden sonrasında II. Mehmet, eski Bizans kalıntılarının üzerine doğrusu yapının bulunmuş olduğu bugünkü yerine sarayını inşa etmeyi emrederken, Beyazıt Meydanı’nda daha minik bir sarayın yapılması için birazcık vakit harcadı. Topkapı sarayına taşındıklarında eski yer “Eski Saray“, Topkapı “Yeni Saray” olarak anlatım edilmekteydi. Ancak mahalli halk, sarayın haricinde sergilenen dev gibi topların Fetih esnasında kullanılmış olmasından dolayı Topkapı Sarayı olarak adlandırmıştır. Başlangıçta Sarayın ortalama 700-800 sakini vardı, sadece yüzyıllar süresince düzgüsel günlerde 5.000, festivallerde ise ortalama 10.000‘e yükseldi. Bunların içinde bulunan Yeniçeriler, saraydaki ilk avluda oturan nüfusun en büyük kesimi idi.

Saray, dünyanın en büyük saraylarından oldu ve kent içerisindeki bir kent haline geldi. Sarayı çevreleyen duvarlar ortalama 5 kilometre boyunda idi. Saray yapıldığı ve ilk dönemlerinde ortalama 70.000 m2 alana haiz idi sadece ondan sonra meydana getirilen bina ve yapılar sebebiyle şu anda sadece 80.000 m2 alana sahiptir.Cumhuriyetin ilk müzesi olan Topkapı Sarayı 03.04.1924 tarihinde müze haline getirilmiştir.Şuanki hali ile dünyanın en büyük saray müzelerinden biridir.

Topkapı Sarayı Bölümleri  

Bunlar Bab-ı Hümayun, Sofa-i Humayun, Alay Meydanı, Enderun Avlusu, Divan Meydanı ve Harem olarak altı bölüm bulunmaktadır.Topkapı Sarayı yapıldığı yıldan bu yana herhangi bir büyük değişim geçirmemiştir.

Topkapı’da 400 senelik hükümdarlık süresince, her padişah kendi zevkine veya dönemin gereksinimlerine gore saraya değişik bir bölüm veya salon ekletmişti. Dolayısıyla saray, değişik kapılarla korunan avlu merkezli bir labirent bina biçiminde oluşturulmuştur. Mimarisi ağırlıklı olarak Ortadoğu karakterindedir. İlk inşaat, 1472 senesinde bitirilen Çinili Köşk ve Sultanahmet Meydanı ve Ayasofya‘ya bakan ana kapısıdır (Bab-ı Hümayun, İmparatorluk Kapısı). Sonra da Bab-üs Selam veya Selamlaşma Kapısı 1478’de tamamlanmıştır. Üçüncü kapı, Saadet Kapısı ise, sarayın temel ve en mühim bölümlerini öteki bölümlerden ayırmaktadır.

Son olarak bir başka bölüm olan Harem, ilk başlangıçta Eski Saray’da kaldı ve bir yüzyıldan sonrasında III. Murat tarafınca Topkapı Sarayı’na taşındı ve buraya senelerce birçok bina eklendi. Harem kelimesi tamamen “her insanın girmesi yasak” anlamına gelmektedir. Harem eşyalar, cariyeler ve sultanların evlatlarının hadım edilmiş ağalar tarafınca korunduğu bir yapıdan oluşuyordu.Harem’in arasında padişah annesinin odası, padişah eşlerinin odaları, cariyelerin odaları, hamamlar, sünnet odası, baş harflerle süsleme döşeli daireler ve padişah odaları olmak suretiyle toplam 400 oda vardı. Bugün, Harem saray kompleksi arasında ayrı bir müzedir ve günün muayyen saatlerinde ziyarete açılır.

Saray, 1924’te müze olarak halka açıldı. Topkapı Sarayı’nda günümüzde ziyaret edilebilecek oldukca sayıda bölüm vardır ve sergi salonları mobilya içermemektedir. Sergi salonlarının bazıları restorasyon için kapalı olabilmektedir, sadece yeniden de sarayın ziyareti ile ilgilenen bir şahıs için burayı dolaşmak hemen hemen yarım gün almaktadır. Sergi salonlarında resim çekme izninin olmadığı unutulmamalıdır.

Topkapı Sarayı Eserleri

Birinci kapıyı doğrusu Bab-ı Hümayun‘u geçtikten sonrasında, ilk avlu olan Alay Avlusu‘na girilir. Burada, güzel bir park, birtakım kalıntılar ve Bizans dönemine ait sütunlar, günümüzde birtakım etkinlikler için kullanılan Aya İrini kilisesi, İmparatorluk Darphanesi ve Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır. İkinci kapının iki bekçi kulesi vardır ve “Selamlaşma Kapısı” denir, şundan dolayı hepimiz geçerken Sultan’ı selamlamak zorunda kalmıştır. Bu kapıdan yalnızca padişah ve sarayda çalışan insanoğlu geçebilirdi doğrusu halkın erişimi için değildi. Bugün, bu kapıdan geçerken bir emniyet kontrolü ve bilet kontrolü yapılır ve sarayın ikinci avlusuna (Divan avlusu) geçilmektedir.

Bu bölümde, sarayın iki minik ölçekli modeli ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kurum ve genişlemesini yayınlayan büyük bir harita vardır. Ayrıca, saray mutfağı da burada bulunmaktadır. Bugün güzel bir Çin koleksiyonu, Japon porselenleri topluluğu ve gümüş eşyaları mutfağın ayrı bölümlerinde görülebilir. Avlunun karşısında, günlük meseleler hakkındaki konuşmak veya yabancı ziyaretçileri almak için toplanan sadaka ve sadraz divanı vardır. Günümüzde tabanca sergisi olarak kullanılan yerde Divan’ın hazinesi vardı ve onun üzerindeki Adalet Kulesi limanın nezareti için kullanılıyordu.

Haremin girişi ise, Divan Kapısı’nın derhal arkasındadır. Üçüncü kapıya “Saadet Kapısı” ismi verilir, şundan dolayı padişah burada mühim vakaları kutlardı. Padişah sevinçli olduğu vakit hepimiz sevinçli olurdu. Bu kapı hadım edilmiş ağalarla korunuyordu ve padişahın izni olmadan kimse geçemiyordu. Üçüncü avluya (Enderun avlusu) girildiğinde ilk bina sultanın sadrazamlarını yada yabancı elçileri ağırlamış olan İzleyici Salonu’dur. Oda, birtakım mobilyalarla güzel bir halde dekore edilmiştir. Bu odanın peşinde da bir kütüphane vardır. Avlunun sağında bir ihtimal de müzenin en popüler bölümlerinden önde gelen Hazine ve sultan kostümleri koleksiyonu var. Birçok entresan eşyanın içinde 86 karat Kaşıkçı Elması, Topkapı Hançeri, çok büyük zümrütler, birkaç ahşap eşya, saf altından yapılma büyük şamdanlar bulunur.

Üçüncü avlunun solunda Peygamber Efendimizin ayak izi, hırkası, sakalı, ilk halifelerin kılıçları şeklinde dini açıdan mühim öğelerin sergilendiği Kutsal Emanetler bölümü bulunmaktadır. Bu salonun yanında padişah resimleri, minyatürler, eski saatler vb olan birkaç oda daha bulunmaktadır.

Üçüncü avludan sonrasında sarayın dördüncü ve son avlusu olan, padişahın hususi bahçesi, gül, lale ve mermer havuzların bulunmuş olduğu görkemli bir alan vardır. Ahşap üstüne inci süslemeli olan, Haliç’e bakan avlunun solunda Bağdat Köşkü, Revan Köşkü, Sofa köşkü, Mecidiye Köşkü, İftariye Köşkü, Hekimbaşı Kulesi ve Sofa Cami son avlunun entresan unsurlarıdır. Ayrıca, eskiden Has Bahçe olan Gülhane Parkı‘na da Mabeyn Kapısı ile buradan bağlanılır.

Aya İrini Müzesi giriş tutarı 60 TL‘dir.Aya İrini bileti ile Harem ve Topkapı Sarayı müzesine giriş yapılmamaktadır.

Not: Müze Kart Harem ve Aya İrini bölümlerinde kullanılmıyor.

Topkapı Sarayına Ücretsiz Giriş Yapabilenler;

18 Yaşın altındaki ve 65 yaş üzeri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Gazileri, şehit ve gazilerin eşleri ile çocukları, engelliler ile tek refakatçisi, er ve erbaşlar,basın hüviyet kartı sahipleri,ICOM, ICOMOS ve UNESCO kart sahipleri.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri

Mevsim Açılış Kapanış
Kışın (2 Ekim – 1 Nisan ) 09:00 17:00
Yazın (1 Nisan – 2 Ekim) 09:00 19:00

Bilet satış gişeleri Kışın saat 16:00 ve Yazın ise 18:00’da kapanmaktadır.

Topkapı Sarayı Kapalı Olduğu Günler

Müze Salı günleri ziyaretçilere kapalıdır.

Topkapı Sarayı Ziyaret Kuralları 

  • Müze bölümlerine bebek arabasıyla giriş yasaktır.
  • Müze içerisinde fotoğraf çekmek yasaktır.
  • Kutsal emanetler bölümünde uygun kıyafetler ile girilmesi istenilmektedir.
  • Müzede sigara içmek yasaktır.

Topkapı Sarayı Nerede 

Saray, İstanbul ili ve Fatih ilçesinde Sultanahmet semtinde yer almaktadır.

İletişim İçin Telefon :  (0212) 512 0480

Topkapı Sarayına Nasıl Gidilir

Metrobüsle Topkapı Sarayına gitmek için metrobüse bindikten sonrasında Cevizlibağ durağında ineceksiniz.Bu noktadan Cevizlibağ tramvay durağına geçerek Kabataş tarafına giden tramvaya binin ve Sultanahmet durağında inin.Bu noktadan sonrasında saraya yayan kısa müddette varabilirsiniz.

Ulaşım Haritası ve Konumu

Saray için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir