Gezilecek Yerler,Türkiye ve Yurt Dışı Gezi Mekanları ve Vize

Gezilecek yerler, Gezilmesi Gereken Yerler, fiyatlar ve ulaşım bilgileri sizlerle.

Ayasofya Camii Gezi Rehberi

Ayasofya Camii Gezi Rehberi

İstanbul’un simgesi haline gelen Ayasofya Camii (Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi), tarihte kilise, müze ve cami olarak kullanıldı.Pek oldukca zamanı vakaya tanık olan bu yapı hakkındaki bütün detaylara yazımızda yer verdik.

Ayasofya Camii Gezi Rehberi

Ayasofya Camii Tarihi

Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu tarafınca İstanbul’da yapılma olan en büyük kilisedir. Kilisenin aynı yerde üç defa inşa edilmesi dikkat cazibeli bir özelliğidir.İmparator Konstantios ilk kiliseyi 360 senesinde yaptırmıştır. 404 senesinde çıkan halk ayaklanması ile yakılmış ve sonucunda yıkılmıştır. Günümüz itibarı ile ilk kiliseye ilişik bir kalıntı görülmemektedir.İmparator II. Theodosios 415 senesinde kiliseyi yine inşa ettirmiştir. İnşa edilen ikinci kilise, ahşap çatı ile kaplı anıtsal bir girişi bulunan yapıt olarak inşa edilmiştir. Tarihe Nika İsyanı olarak geçmiş olan halk ayaklanması neticesinde, kilise 532 senesinde ikinci kez yıkıma uğramıştır.

Günümüzde malum Ayasofya ise, İmparator Justinianos tarafınca 537 senesinde yaptırılmış ve merasim ile ibadete açılmıştır. İmparator Justinianos’un mabedin içerisinde, Hz. Süleyman’a atfen “Ey Süleyman seni geçtim” diye bağırdığı tarihçiler tarafınca bildirilmektedir. Yaptırılan bu üçüncü kilisede; dış ve iç olmak suretiyle iki tane narteksi, bir apsisi ve üç tane nefi bulunmaktadır. İnşası esnasında, Aspendos, Baalbek, Ephesos ve Tarsus şeklinde antik kent kalıntılarından sütunlar ve mermerler getirilmiştir. Ayrıca, Marmara adasından, Afyondan, Eğriboz adasından, Kuzey Afrika’dan getirilen mermerler de görkemli mimaride kullanılmıştır. İmparatorluk kilisesi olmasından dolayı, Ayasofya Roma döneminde, imparatorların taç giyme törenlerinin yapıldığı bir yer olmuştur.

1453 senesinde Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile Ayasofya camiye çevrilmiştir. Fetihten sonrasında yapı güçlendirilmiş, Mimar Sinan tarafınca yapılan minareler yapı destekleyici özelli ile binanın koruma dibine alınmasına katkı sağlamıştır. Osmanlı döneminde, Ayasofya’nın içerisine, minber, mihraplar, vaaz kürsüsü, müezzin mahfilleri ile maksureler yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, Budin seferi dönüşünde yanında getirdiği bronz kandilleri Ayasofya Camine armağan etmiştir.

Müzeye Çevrilmesi

Ayasofya hemen sonra devrin bakanlar kurulu sonucu gereğince müze haline getirilmiştir. Müze haline çevrilen Ayasofya, 1 Şubat 1935 tarihinde ziyaretlere açılmıştır.

Yeniden Camiye Çevrilmesi

2005 Yılında yine cami olması yargıya taşındı sadece Danıştay tarafınca reddedildi.Daha sonrasında 2016 senesinde yine oluşturulan dava 2018 senesinde sonuçlandı ve tekrardan reddedildi.Bu süreçte 2016 senesinde müzeye çevrilmesinden bu yana ilk kere sabah ezanı okundu.Ardında mayıs 2020 senesinde İstanbul’un fethinin olduğu gün Ayasofya’da fetih suresi okundu.Bu gelişmelerin peşinden yine cami olması gündeme gelen Ayasofya için yine bir dava açıldı.10 Temmuz 2020 tarihinde camiden müzeye dönüşmesi için verilen 1934 tarihindeki bakanlar kurulu kararını iptal etti.Ve artık Ayasofya yine cami olarak açılmış oldu.

Diğer bütün zamanı miraslarda olduğu şeklinde Ayasofya Müzesinde de giriş ücretlidir.Aşağıda bahsedilen gruplar dışında bulunan bütün ziyaretçilere giriş tutarı 100 TL olarak uygulanmaktadır.

Ayasofya Camii Nerede?

Ayasofya Camii, İstanbul ilinin Fatih ilçesinde ve Sultanahmet’te yer almaktadır. Müzeye; Tramvay, tren, gemi, otobüs, taksi ve hususi araçlar ile ulaşım imkanı bulunmaktadır.

Nasıl Gidilir?

Müzeye, Ayasofya müzesine bağlı olan, Bağcılar Kabataş tramvay hattı aracılığı ile Sultanahmet ve Gülhane durakları kullanılarak ulaşılabilir.

Halkalı Sirkeci gecekondu semti tren hattı aracılığı ile Sirkeci’ye, Sirkeci’den de tramvay hattı ile müzeye ulaşmak mümkündür.

Anadolu yakasından gelinecek ise, Kadıköy Eminönü ile Üsküdar Eminönü gemi seferleri kullanılarak tramvay hattına ulaşmak mümkündür.

Ayrıca İstanbul’un her yönünden Halk otobüsleri yahut Belediye otobüsleri aracılığı ile Eminönü’ne ve buradan da tramvay vasıtası ile müzeye ulaşmak mümkündür. Ziyarete gelecekler için dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan bir husus da, Ayasofya müzesinde park yeri bulunmamasıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

MüzeKart Geçerli mi?Artık müze olmadığı için kullanımına gerek yok.
Ziyaret SaatleriCami, 24 saat ibadete ve ziyarete açık.
Giriş Ücreti Var mı?Artık cami olduğundan ziyaretler hepimiz için ücretsiz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir