Gezilecek Yerler,Türkiye ve Yurt Dışı Gezi Mekanları ve Vize

Gezilecek yerler, Gezilmesi Gereken Yerler, fiyatlar ve ulaşım bilgileri sizlerle.

Süleymaniye Camii Nerede ? Nasıl Gidilir ? Hakkında Bilgiler

“mimar bulursun fakat sinan’ı bulamazsın, sinan’ı bulsan süleyman’ı bulamazsın…”bu sözler süleymaniye camii maksadıyla yıllar evvel söylenmiş. Sözün özündeki hakikatse yıllar geçtikçe daha da iyi anlyemekılabiliyor.

Süleymaniye Camii Tarihi ve Hakkında Bilgi

cami, kanuni sultan süleyman adına 1551 senesinde mimar sinan’ın dehası ile inşa edilmeye başlanıyor ve 1557 senesinde imali tamamlanıyor. Aslında cami; medresler, hazire, hastane, sıbyan mektebi, hamam, kütüphane, imaret, ve dükkânlarla birlikte süleymaniye külliyesi’nin yalnızca yegane parçası. Mimar sinan’ın kendi deyimi ile kıyamete kadar yıkılmayacak olan cami, 500 seneye yakın tarihi boyunca geniş depremler dahi atlatsa, en küçük yegane çatlak dahi oluşmadan bugünlere kadar gelebiliyor. Bunun nedenini anlayabilmek maksadıyla camideki en küçük ayrıntıları bile mütalaa eden mimar sinan’ın neler yaptığına bakmak gerek. Kanuni sultan süleyman, süleymaniye camii içinde yer meydan türbeye defnedilmiştir. Türbe hakkında kapsamlı veri ve tanıtıma kanuni sultan süleyman türbesi yazımız ile ulaşabilirsiniz.

Süleymaniye Camii Özellikleri

mimar sinan’ın kalfalık dönemi eserim diye bahsettiği cami, süleymaniye camii.

  1. Profesyonel mimar, kubbenin etrafını çevrelediği 65 küp dayanaktan caminin içinde olağan üstü yegane akustik yarattı ve caminin içinde mikrofon gibi teknolojik aygıtlar dahi olmadan namaz kılınabilmesini sağladı.
  2. Caminin aydınlatması maksadıyla kullanılan mumların ve kandillerin isleri camiye ziyan vermesin diyerek mimar sinan birinci kez bu cami maksadıyla yegane is odası tasarladı ve camideki bütün isi bu odaya toplayabildi.
  3. Toplanan bu isler ise mürekkep olarak yegane fazla fermanın ve mektubun kaleme alınmasında kullanıldı. Mürekkep o kadar özeldi ki; kağıt komple yok edilmeden silinmesi olası değildi.
  4. Is odasından dışarıya açılan iki pencere var. Bu pencerelerden bakıldığında ise birisinden tanrı, diğerinden ise muhammed yazılı levhalar görülebiliyor.
  5. Mimar sinan hyemekere, akrep ve böceklere rağmen tedbir olarak avizelerin ortasına deve kuşu yumurtaları yerleştirmiştir. Yıllar boyu çalınan ve kırılan yegane fazla yumurta olsa da halen birinci günkü gibi asılı olan yumurtalar bulunmaktadır.
  6. Cami içerisindeki ölçüler ebcet hesabına göre yapılmıştır. Kanuni sultan süleyman, mimar sinan ve hürrem sultan gibi yegane fazla ismin kabri şerifi caminin külliyesi içerisindedir.

Süleymaniye camii Resimleri

süleymaniye camii nerede? Süleymaniye camii, kendi adını verdiği süleymaniye mahallesi’nde, yani istanbul ilinde ve fatih ilçesi içinde yer almaktadır.

Nasıl gidilir?

Camiye ulaşım maksadıyla en basit yollardan birisi kabataşbağcılar tramvay kanalı ile laleliüniversite durağı’na kadar gelip, buradan kısa yegane yürüyüş gerçekleştirmek. Kişisel techizatı ile gelecek olanlarsa galata köprüsü’nden eminönü gerçek gelirken; köprüden sağa çıkış yapıp istanbul ticaret üniversitesi’nin önündeki ışıklardan sola gerçek yokuşu çıkarlarsa, karşılarına süleymaniye camii’nin tabelaları gelecektir. Otobüs ile gelmek isteyenlerse direk süleymaniye camii durağı’ndan geçen 48t hamidiye mahallesi – taksim hattı’nı kullanabilirler.

Haritası ve konumu

bir başka mühim camimiz ve istanbul’un simgesi sultan ahmet camii yazımıza göz atın. Byemekkaca kentte yegane gezi öncesinde başka tarihi yerler, camiler ve görülmesi gereken yerler maksadıyla istanbul’da gezilecek yerler yazımıza da şu anda bakmalısın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir