Gezilecek Yerler,Türkiye ve Yurt Dışı Gezi Mekanları ve Vize

Gezilecek yerler, Gezilmesi Gereken Yerler, fiyatlar ve ulaşım bilgileri sizlerle.

Sakız Adası Gezi Rehberi

Sakız Adası, ülkemize en yakın Yunan adalarından birisi.Sessiz sakin köyleri, mükemmel plajları ve yemekleri ile gezi severin ilgisini çekiyor.Yazımızda ada hakkındaki ayrıntılı bilgiler, zamanı, gezilecek yerleri, köyleri, yiyecekleri ve ulaşım bilgilerine kadar bütün detaylara yer verdik.

Sakız Adası

Sakız Adası yüzölçümü 904 kilometrekaredir.Yunan adaları içinde en büyük beşinci adadır.Yunanlıar içinde adaya Hora deniliyor sadece ada Chios adı ile anılıyor.Bu adaya bağlı olarak 2 minik ada daha bulunuyor.Bunlardan birisi Oinusses (koyun) ve öteki ise Psara (Balık) adasıdır.

Sakız ağacının büyüdüğü ve damla sakızı üretiminde çok iyi bir durumda olan adada ek olarak zeytinyağı, zeytin, incir ve turunçgiller de adada üretilenker içinde.Ada bu üretimlerden ve turizmden gelir sağlıyor. Ada ülkemizden ve dünyadan pek fazlaca turisti ağırlıyor.

Türkiye’den ziyaret etmek isteyenler arasında ulaşım kolaylığı nedeni ile ön plana çıkan bir lokasyon.Tabi adanın sunmuş olduğu ve görmeniz ihtiyaç duyulan güzellikleride adanın tercih edilmesinde mühim bir etken.

Tarihi

Adanın tarihine bakacak olursak 1300’lü yıllarda Ceneviz sürecini yaşanmış ve arkasından ada 1566 senesinde Osmanlı egemenliğine girmiş.Önemli zamanı olaylardan biriside 1822 senesinde yaşanmış olan Yunan isyanıdır.İsyan hemen sonra adada bulunan Türkler bir kaleye sığınır ve milisler tarafınca burada kuşatılırlar.Bu vaziyet hemen sonra zamanın Kaptan-ı deryası olan Nasuhzade Ali Paşa tarafınca adaya çıkartma yapılır ve başkaldırı bastırılır.İsyanı çıkartan sisamlı milisler adadan gönderilir.Son olarak ise Balkan Savaşları yaşanırken ada Yunanılar tarafınca işgal edilir ve arkasından 1913 senesinde meydana getirilen antak kalma hemen sonra ada Yunanistan’a bırakılır.

Sakız Adasında Neler Yapılır?

Adaya geldiğinizde gezilecek yerlere geçmeden ilkin adada neler yapabilirsiniz bir göz atalım.

Orta Çağ Köylerinin Sokaklarında Gezintiye Çıkın

Orta asır köylerinin sizleri adeta tarihin içinde labirenti çağrıştıran dar sokaklarına eşi olmayan bir gezintiye çıkarmasına izin verin.Bu mükemmel sokaklarda gezindikten sonrasında zamanı yapıların yer almış olduğu minik meydanlara çıkıyorsunuz.Burada mükemmel kafeler var.Ağaçların ve zamanı yapıların gölgesinde hoş bir söyleşi ile içiceklerinizi yudumlayabilirsiniz.Adada zamanı 20’den fazla köy bulunuyor.Hepsini gezemeyebilirsiniz fakat bu köylerden Mesta, Pyrgi ve Armolia köylerini görmelisiniz.

Narenciye Bahçeleri içindeki Eşsiz Konaklar

Orta asır köylerinin sizleri adeta tarihin içinde labirenti çağrıştıran dar sokaklarına eşi olmayan bir gezintiye çıkarmasına izin verin.Bu mükemmel sokaklarda gezindikten sonrasında zamanı yapıların yer almış olduğu minik meydanlara çıkıyorsunuz.Burada mükemmel kafeler var.Ağaçların ve zamanı yapıların gölgesinde hoş bir söyleşi ile içiceklerinizi yudumlayabilirsiniz.Adada zamanı 20’den fazla köy bulunuyor.Hepsini gezemeyebilirsiniz fakat bu köylerden Mesta, Pyrgi ve Armolia köylerini görmelisiniz.

Harika Plajlarının Tadını Çıkarın

Adada fazlaca sayıda plaj bulunuyor.Bu plajlardan bazıları çok tenha ve bakir iken bazıları ise pek fazlaca hizmeti sizlere sunabiliyor.Yazımızın devamında adada yer edinen en popüler ve ek olarak ıssızlığı sevenler arasında en sakin plajlara yer verdik.

Alışveriş : Ne Alınır?

Adadan ne alınır diye düşünenler için adaya ilişkin talibi sizlere hatırlatacak biblolar alabilirsiniz.Tabi ki adanın ünlü damla sakızı pek fazlaca üründe karşımıza çıkıyor.Bu ürünlerden olan damla sakızı macunu, sakız reçeli, kurabiyesi, ve sakızlı kahve alınabilir.Bunun haricinde zeytinyağı ve zeytin ürünlerini alabilirsiniz.

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Adanın görülmesi ihtiyaç duyulan yerlerine beraber göz atalım;

Sakız Adası Yel Değirmenleri

Meşhur yel değirmenleri, adanın sembolü olmuş durumdalar.19. Yüzyılın sonlarına doğru adada deri şeklinde imalathanelerin kurulması ile değirmenler imalathanelerin bir parçası olarak kullanılıyormuş.Yakınında kafe ve restoranlar bulunuyor.Manzarası ve resim çekimi için yayan bile gidebileceğiniz bir yer.Merkeze 1-2 km uzaklıkta yer alıyor.

Pirgi Köyü

Adada yer edinen öteki köylerde ki şeklinde bu köyünde sessiz ve sakin sokaklarında dolaşmak mükemmel bir deneyim.Tarihi yapıların ve labirenti çağrıştıran sokaklarında kendinizi kaybedebilirsiniz. Köydeki evlere dikkat ettiğinizde ise çok eski zamanlarda uygulanan Ksista tekniği(duvarların sıvasının kazınarak geometrik şekiller verilmesi) ile süslendiğini göreceksiniz.Bu süslemeler zamanı evlere mükemmel bir manzara katmış.

Köyde Kristof Kolomb‘un da burada yaşamış olduğu biliniyor.Amerikayı keşfi öncesinde bu adada bir müddet kalmış olduğu ve hemen sonra buradan mürettebat biriktirerek ayrılmış olduğu biliniyor.Adaya gelen turistlerin bir çoğu Kristof Kolomb’un kalmış olduğu evin önünde resim çektiriyorlar.

Mesta Köyü

Adaya yapacağınız gezilerde görülmesi ihtiyaç duyulan yerlerden biriside Mesta Köyü’dür.Adada yer edinen pek fazlaca köy şeklinde Mesta Köyü’de orta asır yıllarında inşaa edilmiş.Köyü olabilecek saldırılardan korumak amacıyla evleri birbirine bitişik olarak inşa etmişler.Bir kaleyi çağrıştıran bu köyde adada yer edinen öteki köylerde olduğu şeklinde tekrar emniyet amaçlı dar sokaklara haiz.Köyün geçmişte iki giriş kapısı bulunuyormuş, şimdilerde ise 4 ayrı girişi var.

Adeta bir kale köy olan Mesta’da, Ceneviz, Bizans ve Osmanlı döneminden kalan pek fazlaca eseri görmeniz mümkün.Adada yer edinen en eski kiliselerden olan Taksiyarhis Kilisesi, köyde görülmesi ihtiyaç duyulan yerler içinde.

Armolia Köyü

Seramik işçiliği ile meşhur olan köy, öteki köyler şeklinde zamanı yapılarını korumuş durumda.Çömlek şeklinde seramik eşyaları bu köyden satın alabilirsiniz.Hatta çömlek yapımına da şahit olabilirsiniz.

Nea Moni Manastırı

UNESCO Dünya mirası sıralamasında yer edinen Nea Moni Manastırı, bin senelik bir tarihe haiz.Altın mozaiklerle süslü manastır Kral Konstantinos Monomahos tarafınca yaptırılmış.

Korais Kütüphanesi

Ülkenin mühim kütüphanelerinden birisi olan Korais Kütüphanesi içinde pek fazlaca yapıt bulunduruyor.El yazmaları, haritalar ve pek fazlaca kitap koleksiyonu yer alıyor.Vakti yada ilgisi olanlar için gezilecek bir yer.

Sakız Adası Plajları ve Koyları

Çok sayıda plajı bulunan adanın en burun kıvırılmayan plajlarına ve koylarına beraber göz atalım.

Mavra Volia Plajı

Merkeze ortalama 28-30 km uzaklıkta olan Mavra Volia plajı adanın en popüler plajı diyebiliriz.Volkanik patlamalar kararı oluşan siyah taşlarla kaplı.Plajda şemsiye yada şezlong bulunmuyor.Sadece hizmet veren minik bir kafe var.Buradan ihtiyacınız olan şeyleri karşılayabilirsiniz.

Komi Plajı

Adanın güneybatı tarafınca bulunuyor ve merkeze ise 24-25 km uzaklıkta yer alıyor.Büyük bir kumsala haiz ve burada şezlong, şemsiye, duş şeklinde bütün gereksinimler yer alıyor.Ayrıca deniz ürünleri yer edinen restoranları ile birçok kafe, taverna bulunuyor.Adanın popüler plajları içinde bulunan Komi, genel hatlarıyla kalabalık olabiliyor.

Ormos Lo Plajı

Vrontados köyünde yer edinen plaj, Komi plajı şeklinde tekrar tercih edilen plajlardan birisi.Burada da şezlong, şemsiye ve yeme içme şeklinde alanlar mevcut.Çocuklu ailelerin tercih edilebilecek en ülkü plaj olmanın yanında su sporlarını seven kişilerin tercih edebileceği bir plaj.

Salagona Plajı

Issız, sessiz ve sakin bir plaj olsun fakat küçükte olsa bir tesis olsun diyenler için mükemmel bir seçenek.Plaja ulaşımın zor olması buranın öteki plajlara nazaran daha sakin bir yer olmasını sağlamış.Taşlık bir plaja ve derhal derinleşen bir denize haiz.Küçük tesiste şezlong, şemsiye ve kafe bulunuyor.

Karfas Plajı

Yerli halk ve turistler tarafınca (özellikler Türkler) çokça tercih edilen bir plajdır.Diğer plajların çakıllı olmasından memnun değilseniz ve ince kumlardan oluşmuş bir plaj arayışındaysanız burası tam size nazaran.Hem suyu ılık hemde ince taneli kumları, şezlong ve şemsiyeleri ile denizin tadını çıkarabilmeniz için çok müsait bir plaj.Ayrıca burada bulunan fazlaca sayıda kafe ile yeme içme mevzusunda sorun yaşamayacaksınız.Bölgede konaklama arasında pek fazlaca tesis ve otel bulunuyor.

Elinda Plajı

Sakin ve tenha bir plaj arayanlar için Elinda plajı mükemmel bir seçenek.Burada şezlong, şemsiye şeklinde imkanlar yok.Oldukça sakin bir plaj.Diğer plajlar şeklinde burasıda çakış kaplı.

Sakız Adası

Vize Adaya giriş için vize lüzumlu mi diye soranlar çok fazla.Yunanistan kapı vizesi alınarak gidebiliyorsunuz.Schengen vizeniz var ise adaya giriş yapabilirsiniz.Ayrıca yeşil geçişlik sahibi olanlarda adaya vizesiz girebilirler.Kapı vizesi alarak 15 günlük bir seyahat planlayabilirsiniz.Kapı visesi başvurunuzu feribot bileti alımı yapmış olduğunuz yerden başvurabilirsiniz.En geç 4 iş günü içinde sonuçlanıyor.Vize tutarı ise 55€‘dur.Mayıs ve Eylül aylarında geçerli.Yani kış aylarında düzgüsel vize ile gidebiliyorsunuz.

Sakız Adası Konaklama

Adada konaklama için Kambos, Pyrgi yada Mesta yerleri tercih edilebilir.Konaklama yapacaklara otel önerileri şu şekilde;

Grecian Castle Chios

Bella Vista plajına çok yakın bir konumda ve adanın merkezinde yer edinen otelin güneşlenme terası, aleni havuzu ve manzaralı, balkonlu odaları bulunuyor.Açık büfe kahvaltı ve öğle ile akşam yemeği ise alakart olarak hizmet veriyor.Limana 1km uzaklıkta. Detaylar ve fiyatlar için tıklayın.

Melia Sol Art Studios

Kumsala 200 metre ve ada merkezi ile limana ise 5km uzaklıkta yer alıyor.Fiyat performans açısından yüksek puana haiz tesisin manzaralı güzel odaları bulunuyor.Detaylar ve fiyatlar için tıklayın.

Sakız Adası Nerede?

Ege denizinde yer edinen bir Yunan adası olan ada, İzmir, Çeşme’ye ortalama 8km uzaklıkta bulunuyor.Karaburun Yarımadası‘nın karşısında yer alıyor.

Sakız Adası Haritası

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?

Adaya feribot ile ulaşım sağlayabilirsiniz.Öncelikle İzmir’in Çeşme ilçesine gelmesi ve ardından feribot ile adaya geçiş yapabilirsiniz.

Sakız Adası Feribot

Çeşme, Sakız Adası feribot seferleri 30 dk sürüyor.Gidiş dönüş feribot ücreti 25€‘dur.Online olarak feribot biletinizi şu adresten satın alabilirsiniz.Ayrıca güncel feribot sefer saatlerinede ulaşabilirsiniz.

Feribot sefer saatleri ise şu şekilde ;

Kalkış Yeri Kalkış Saati Varış Saati
Çeşme – Sakız 09:00 09:30
Çeşme – Sakız 09:30 10:00
Çeşme – Sakız 19:00 19:30
Sakız – Çeşme 08:00 08:35
Sakız – Çeşme 17:30 18:05
Sakız – Çeşme 18:00 18:35

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir