Gezilecek Yerler,Türkiye ve Yurt Dışı Gezi Mekanları ve Vize

Gezilecek yerler, Gezilmesi Gereken Yerler, fiyatlar ve ulaşım bilgileri sizlerle.

Hunat Hatun Camii ve Külliyesi

Hunat Hatun Camii ve Külliyesi

I.Alaeddin Keykubad’ın eşi ve I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in anası olan Mahperi Hunat Hatun tarafınca, 1238 senesinde Kayseri ilinin kent merkezinde yaptırılmış olan Külliye, Hunat Hatun Camii ve Külliyesi olarak bilinmektedir.

Hunat Hatun Camii ve Külliyesi Hakkında Bilgi

I. Gıyaseddin Keyhüsrev, kız kardeşinin genç yaşta ölümü üstüne vasiyeti doğrultusunda Gevher Nesibe Hatun şifahanesini yaptırmış ve peşinden kendini hayır işlerine adamıştır. 1238 senesinde zaman gelen hayatı boyunca, bu etkilerin altında cami ve külliyesini inşa ettirmiştir.

Hunat Hatun Külliyesi ve Camii, hamam, medrese ve türbe bölümlerinden meydana gelmektedir. Külliyede bulunan camiinin minaresi, II. Abdulhamit tarafınca yaptırılmış bulunmaktadır. Günümüzde külliyenin dikdörtgen biçiminde plana haiz olan medrese bölümü, Kayseri Etnografya Müzesi olarak kullanımda bulunmaktadır. Külliyede yer edinen piramit biçimindeki sekizgen türbenin içinde, üç sanduka bulunmaktadır. Külliyede yer edinen hamam, çifte hamam olarak bilinmektedir. Hamamın hem bayanlar bölümünün, bununla birlikte erkekler bölümünün kubbe kısımları tuğla olarak inşa edilmiştir. Yapılan restorasyon çalışmalarında, hamam bölümünde birtakım çiniler ortaya çıkmıştır.

Külliyedeki merkez yapı camiidir. Camii, mihraba paralel durumda bulunan, sekiz tane sahından meydana gelmektedir. Yapıda mihrap ile taç kapı kısmi süslemeler içermekte olup, geometrik bezeme sistemi kullanılmıştır. Medrese bölümü dış yüzeyden bakıldığında kale görünümünde bulunmak ile birlikte, vakit içinde burç kısımları yıkılmıştır. İki eyvanlı ve aleni avlulu olarak inşa edilen, tek kattan oluşan medrese içinde geometrik süslemeler hakim durumdadır.

Uzun yıllar arkeoloji müzesi olarak hizmet veren medrese, Kayseri Arkeoloji Müzesinin hizmete açılmasından sonra, 1998 yılına kadar Etnografya Müzesi olarak kullanılmış günümüzde ise, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilerek hediyelik eşya alış verişlerinin yapıldığı çarşı olarak hizmete girmiştir ve halende bu biçimde kullanılmaya devam edilmektedir.

Tüm Selçuklu camilerinin iç kısmında bulunan minber ve mihraplar süslemesiz bir yapıda iken, Hunat Hatun Camii mihrabı mühim bir faktör olarak görülmüştür. Geometrik örgüler ile çevrelenen ve istiridye kabuğu biçiminde motiflendirilen üç tane nişten oluşmaktadır. Nişlerin her iki yanında basar mermer sütunlar yer almaktadır.

Hunat Hatun Camii Nerede?

Hunat Hatun Camii ve Külliyesi İç Anadolu Bölgesinde bulunan Kayseri ilinin merkezinde yer almaktadır.

Nasıl Gidilir?

Merkezde bulunması sebebi ile ulaşım fazlaca kolaydır. Otogardan kalkan minibüsler ile kent merkezine inebilirsiniz. Ayrıca kendi aracınız ile geliyor iseniz kent merkezi tabelalarını izleyebilirsiniz.

Haritası ve Konumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir