Ekonomi

Yalancı baharı don vurdu, fiyatlar uçtu! Çiftçinin kredi borcu ertelensin

KAAN ZENGİNLİ’NİN HABERİ – Ramazan ayı başında normal seyreden meyve ve sebze fiyatları bu hafta başı itibarıyla bir anda yükselişe geçti. Bazı sebzelerde fiyat artışları yüzde 100’leri buldu. Üreticiler yaşanan durumun hava şartlarından kaynaklandığını açıkladı. İklim değişiklikleri sebebiyle ülkemizde bu yıl ‘yalancı bir bahar’ yaşandı. Ocak ayında havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi dolayısıyla birçok meyve erken çiçek açtı ve tomurcuklanma oluştu. Bunun üzerine soğuklar bir anda bastırdı. Şubat ayı itibariyle Balkanlar ve Sibirya üzerinden gelen ve aniden etkili olan soğuk hava, tarım üretimini vurdu. Başta Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi olmak üzere ülkemiz genelinde birçok tarım alanında zirai don olayları yaşandı. Sebze grubunda; Patlıcan, salatalık, patates, kuru soğan, kapya ve çarliston biber, domates, kabak, havuç, mor lahana, limon, maydanoz ve roka dondan etkilendi. Soğuk hava meyve grubunda ise; muz, portakal, elma, çilek ve armut üretimini olumsuz etkiledi. Tarladan hale ürün girişi azalınca fiyatlar bir anda yükseldi. En dikkat çeken fiyat artışı patlıcanda oldu. Patlıcan fiyatı bir haftada 70 liradan 140 liraya kadar çıktı. 

FİYATLAR BİR HAFTADA ARTTI 

İstanbul Halinde meyve-sebze toptancılığı yapan Mustafa Yılmaz “Bu yıl üreticiyi de bizleri de çok zorlayan bir sezon geçiriyoruz. Ocak ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava, üreticileri erken ekim ve çiçeklenme sürecine yöneltti. Ancak şubat ayında aniden bastıran soğuk hava ve zirai don, birçok üründe büyük kayıplara yol açtı. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinden gelen ürünler ciddi şekilde zarar gördü. Tarla ve seralardaki kayıplar, hâliyle fiyatlara da yansıdı. Patlıcan, patates, biber ve salatalık grubunda bir hafta içinde yüzde 50’yi aşan artışlar oldu. Ancak bu artışın sürekli olacağını düşünmüyorum” dedi.

MAHSULLERİN ÇOĞU YOK OLDU

Yalancı bahar ve devamında gelen sert kış, en fazla Adana, Gaziantep, Hatay ve Antalya’yı etkiledi. Antalya’daki seralar da soğuk havadan payını aldı. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, yaşanan zirai donun tarım üreticileri için büyük maddi kayıplara yol açtığını söyledi. Özellikle pırasa, ıspanak ve yeşilliklerin tamamen zarar gördüğünü vurgulayan Tayakısı “Bu mahsuller neredeyse tamamen yok oldu. Tüketiciler, önümüzdeki haftalarda fiyatların en az yüzde 50 oranında artacağını görecek” dedi. 

ZARAR GÖREN ÇİFTÇİNİN KREDİ BORCU ERTELENSİN

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tabii afetler sebebiyle çiftçilerin büyük zarar gördüğünü belirterek “Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere Akdeniz’deki birçok şehrimizde don afeti meydana geldi ve tarımsal üretimi etkilendi. Dolayısıyla don afetinden zarar gören üreticilerimizi kaybetmemek adına bölgedeki üreticilerimizin kredi borçları faizsiz ertelenmelidir. Ayrıca yetkili kurumlar harekete geçerek üreticilerimizin bu zararını telafi edici yardımlar yapmalıdır. Don afeti yalnızca üreticiyi değil tüketiciyi de etkiliyor. Zarar gören bölgelerde hem açıkta hem de örtü altında meyve-sebze üretilmekte. Bu olayın ramazan ayıyla birlikte hâlihazırda yüksek olan gıda fiyatlarını artıyor” dedi.

LEAVE A RESPONSE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir