Dünya

Bosna Hersek’te savaş çanları mı çalıyor? AB, ek asker göndermeye hazırlanıyor

Bosna Hersek’te Sırp lider Milorad Dodik’in ayrılıkçı adımları sonrası tansiyon zirveye çıktı. Avrupa Birliği (AB), bölgede artan siyasi gerilim ve güvenlik tehdidi nedeniyle barış gücüne takviye asker gönderme kararı aldı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin de önümüzdeki günlerde Saraybosna’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

AB’DEN EK ASKER HAMLESİ

AB’nin barış gücü misyonu EUFOR’dan yapılan açıklamada, Bosna Hersek’teki güvenliği sağlamak amacıyla mevcut kuvvetin “geçici olarak” genişletileceği duyuruldu. Halihazırda Bosna’da 1.500 EUFOR askeri görev yaparken, bu sayının ne kadar artırılacağı henüz netleşmedi. Almanya ise misyona şu anda 50 asker ile destek veriyor.

DODİK’İN TEHLİKELİ HAMLELERİ KRİZİ TETİKLEDİ

Bosna’da iç savaşı bitiren 1995 tarihli Dayton Anlaşması ile ülke, biri Sırp Cumhuriyeti (RS) diğeri Hırvat ve Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) olmak üzere iki entiteden oluşuyor. Ancak RS lideri Milorad Dodik’in ayrılıkçı söylemleri ve hamleleri, ülkeyi yeni bir krize sürüklüyor.

Dodik son olarak RS sınırları içinde federal polis ve yargı yetkisini reddeden bir karar alarak Sırpların federal polis ve yargı birimlerinde çalışmasını yasakladı. Kararı ihlal edenler için 5 yıl hapis cezası tehdidinde bulundu. Bosna Anayasa Mahkemesi ise Cuma günü Dodik’in kararlarını askıya aldı.

ABD’DEN SERT TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Dodik’in hamlelerini sert bir dille eleştirdi. Rubio, “Milorad Dodik’in adımları Bosna Hersek’in kurumlarını baltalıyor, güvenlik ve istikrarı tehdit ediyor” dedi. Washington, bölge ülkelerini Dodik’in istikrarsızlaştırıcı adımlarına karşı koymaya çağırdı.

TÜRKİYE’DEN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı ise geçen hafta yaptığı açıklamada, Bosna Hersek’teki gelişmeleri “yakından ve endişeyle” takip ettiklerini belirterek, “Sorunların diyalog ve uzlaşı yoluyla çözülmesi” çağrısında bulundu.

GÖZLER NATO’YA ÇEVRİLDİ

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin önümüzdeki günlerde Saraybosna’ya gerçekleştireceği ziyaret, krizin çözümü için kritik bir adım olarak görülüyor. Rutte’nin bölgedeki liderlerle görüşerek diplomatik çözümler için zemin oluşturması bekleniyor.

LEAVE A RESPONSE

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir